Cum să scapi de şoareci

Primary tabs

Tags: 

   Update 2016>>>

   Se pare că este o chestiune generalizată: foarte multă lume este invadată de şoricei (nici eu nu fac excepţie...).

   Nu are rost să amintesc despre toate problemele care apar odată cu şoarecii, însă cele mai importante sunt răspândirea bolilor şi distrugerile fizice - iar ce ne interesează pe toţi este să scăpăm de ei.

   Am "călărit" internetul ca să aflu cea mai bună soluţie pentru a scăpa de şoarecii ajunşi în casă.

Dispozitiv anti-rozătoare

   Se pare că sunt 3 mari tipuri de abordare (şi combinaţii între ele) a problemei:

   1. Abordarea "chimică", respectiv eliminarea şoarecilor prin otrăvire;

   2. Abordarea "fizică", respectiv eliminarea şoarecilor folosind curse;

   3. Abordarea "electronică", respectiv eliminarea şoarecilor cu ajutorul unor dispozitive electronice care emit sunete cu frecvenţe care deranjează şoarecii.

   Există şi "metode populare", însă cred că cea mai de efect este combinaţia primelor 2 tipuri de rezolvare a problemei: curse de şoareci în care se pune otravă (sub forma unor grăunţe de culoare verde şi/sau a unor pernuţe cu o consistenţă ca de gel). Din discuţiile cu familia şi prietenii, se pare că aceste tipuri de otravă fac minuni.

   Cursele de şoareci cu otravă se montează, obligatoriu, în zone inaccesibile copiilor sau animalelor de companie.

   Există diferite modele de curse de şoareci.
   O cursă de şoareci "tradițională" se obţine dintr-o bucăţică mică de slănină afumată înfiptă într-o scobitoare, iar scobitoarea se înfige într-o nucă. Pe nucă se sprijină un bol (o strachină sau o crăticioară) cu fundul în sus, astfel încât să rămână un spaţiu prin care un eventual şoricel să se poată strecura către bucăţica de slănină (care se află în interiorul spaţiului). Tot ansamblul astfel creat se aşează pe o bucată de sticlă, pentru a se vedea dintr-o privire dacă, la căderea bolului, s-a prins ceva sau nu. Eu am folosit această metodă, însă nu am avut succes.

   Abordarea "electronică" se pare că este (foarte) controversată: în timp ce unii spun că au scăpat de rozătoare cu ajutorul dispozitivelor, alţii spun că, în afara faptului că LED-urile de stare funcţionează, nu au constatat nimic altceva. Parcă tind să dau dreptate celor din urmă, având în vedere că sunt mai mulţi... Mă mai documentez.

   Iar dacă ai o problemă vis-a-vis de chinuirea şoriceilor care-ţi fac viaţa insuportabilă, mai jos este un material video preluat de pe Youtube care prezintă o metodă "umană" (cum spune chiar prezentatorul) pentru a prinde şoricei:

  

   Dacă vrei să vezi şi mai multe metode pentru a scăpa de şoareci, caută pe Youtube expresia "get rid of rats".

   Metode populare pentru a scăpa de şoareci
   (nu ştiu dacă funcţionează enlightened):

   1. se presară praf de piper prin zonele în care îşi duc veacul şoarecii - se pare că îi îndepărtează;

   2. Într-o cutie de tablă se arde puţin praf de sulf (pucioasă) . Arderea sulfului degajă fum care deranjează şoarecii şi şobolanii. Fumul trebuie orientat în galerii (în cazul în care cunoşti unde sunt acestea). Părere preluată de aici.

   3. Migdalele amare. În stomacul şoarecilor se produce acid cianhidric dacă mănâncă migdale amare. Pentru a-i momi şi a-i păcăli să mănânce, se toacă mărunt migdalele şi se presară cu făină şi zahăr pudră. Părere preluată de aici.

   4. Mirosul de mentă îndepărtează şoarecii.

   Update 4 decembrie 2014

   Am descoperit urme ale șoriceilor în bucătăria de vară - au "atacat" o pungă cu paste italiene, astfel că m-am gândit să-i prind asupra faptului...

   Imaginile de mai jos sper că vorbesc de la sine (dă clic pe imagini pentru a le vedea mărite):

   Cursă șoareci Cursă șoareci

   În cutia din imagine este punga cu paste compromisă, în care am înghesuit și hârtie de ambalat care foșnește când șoriceii se mișcă înăuntru (oricum, prezența șoriceilor este dată în vileag de ronțăitul pastelor...).

   Șoriceii se strecoară prin spațiul liber. În caz că aud mișcare în cutie este suficient să închid complet cutia, punând fundul de lemn deasupra, după care "descarc" conținutul în afara bucătăriei. Șoriceii nu pleacă din cutie, chiar dacă simt prezența mea în bucătărie, datorită faptului că se simt într-o oarecare siguranță înăuntrul cutiei.

   Sper să meargă și la tine - eu am prins până acum 2 3 4 "intruși" (sper să fie "ultimul mohican" - chiar a fost ultimul: în ultimele 3 săptămâni ne-am simțit singuri...). 

   Update 11 octombrie 2016

   Tot pe youtube am găsit o nouă variantă de cursă de șoareci "prietenoasă"...:

   Notă: cred că și iubitorii de animale vor aprecia faptul că nu chinui șoriceii... :-)